Egyéb

Hennapaszta

photo: Greggorio Miller

Sokan kérdezik tőlem, hogy mi is az a henna? Sajnos nagyon sok ember fejében egy fekete paszta van, amit nyári fesztiválok idején szoktak magukra kenetni a fiatalok.  Ettől messzebbre aligha kerülhetnék magától az igazi hennától…

A henna egy virágos cserje, amely Földünk szubtrópusi területén él meg. Festőnövény, amelyet haj, bőr és egyéb protein tartalmú anyagok (köröm, gyapjú) megfestésére használnak. Minden gyönyörű  narancssárga lesz tőle. A bőrön idővel szépen bebarnul. Mivel a bőr felső hámrétegét színezi csak be (beszívódik) maximum két hét alatt el is tűnik.

A henna növény levele önmagában nem színezi meg az emberi bőrt. Ahhoz, hogy jó minőségű festőanyag készüljön belőle, púder finomságúra kell őrölni a megszárított leveleket. A festésért felelős molekulák savas környezetben aktiválódnak, így citromlevet adok hozzá. A tiszta illóolaj segít abban, hogy a hennaminta tartós legyen, nekem a levendula a kedvencem. Kell még hozzá cukor „a ragasztó”, hogy a paszta több órán keresztül a bőrön maradjon.  Az alapanyagok összekeverése után van egy kis várakozási idő, aztán jöhet a művészet. 🙂 Az elkészült mintát minél hosszabb ideig igyekezzünk a bőrön tartani melegen és nedvesen. A megszáradt hennát nem lemossuk, hanem szárazon ledörzsöljük. Az elkövetkezendő néhány órában kerüljük, hogy víz érje a megfestett bőrt, zsírosabb (kakaóvajas) krémmel kenjük be. A henna élettartama attól függ, hogy melyik testrészre került a minta, milyen mélységben festette meg a bőrt. Mindenkinek más a bőre, de a második napon szokott a legszebb lenni. Tenyéren és a talpon, a vérerekkel legjobban behálózott területeken, sötét színű és tartós rajzolatot eredményez a festés.

A leggyakrabban elhangzó kérdés, hogy nem leszek rá allergiás? Én még nem találkoztam olyan emberrel, aki az igazi növény alapú hennapasztára rosszul reagált volna. Készült már mandala babát váró kismama pocakjára és kemoterápia során elvesztett hajkorona helyére, a kopasz fejbúbokra. Senki nem lett rosszul tőle.

A boltokban kapható, előre elkészített hennapaszta, a „fekete henna” tartalmazhat olyan adalékanyagokat, amely allergiás reakciók váltanak ki. Ilyen a PPD:  p-phenylenediamin, de ez már egy következő bejegyzés lesz.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük