Vízi haptonómia

Beleszerettem egy vízi terápiába. Annyira, hogy el is kezdtem tanulni, hogy másnak is átadhassam ezt a csodát. Harold Dull 1980-ban kezdte el kidolgozni az első vízi mozgásterápiát a WATSU-t, ami azóta a világ összes pontjára eljutott. Ez egy vízrelaxációs  technika, amelyet egyénileg végeznek meleg medencében, békés környezetben, harmonikus forgatómozgásokkal, nyújtásokkal, az ízületek húzódásaival és az izomfeszültség pontjain történő nyomással. A víz ellenállása és az egyik helyzetből a másikba áramló ritmikus folyamatos mozgások lehetővé teszik a gyakorló számára, hogy megtapasztaljon egy lebegő érzést. Ez a víz felhajtó erejének és a terapeuta gyengéd mozdulatokkal nyújtott támogatásának köszönhető. Javasolt izomfeszültség, fájdalom, szorongás, depresszió, stressz és alvászavarok esetén.

Harold Dull: Watsu: A test felszabadítása a vízben

A Watsu szívében

A szívnek van esze. Negyvenezer neuronja információkat tárol és döntéseket hoz. Az idegek, a pulzus, a hormonokon és egy, az agyénál ötezerszer erősebb elektromágneses téren keresztül kommunikál az aggyal és a test minden részével.

Amikor valaki olyanokat érez, amiket gyakran a Watsu kezelés alatt lehet érezni, mint – figyelem, elismerés, szeretet – azok állandó hullámként jelennek meg a szívritmusban. A szív a test legerősebb rezgéskeltője. Ugyanezek a rezgések/hullámok jelennek meg az agyban, a légzésben és egyéb rendszerekben. Ez az egybeesés teszi lehetővé a szív számára, hogy betöltse szerepét, mint az érzelmeink karmestere. A szív vezetésével az agy olyan területekre tud fókuszálni, ahol az analitikusabb intelligenciára van szükség. Így általános kreativitásunk javul.

A HeartMath Intézetben azt is felfedezték, hogy stressz hatására ezek a hullámok kaotikussá válnak és szétkapcsolódnak. Amikor haragot tapasztalunk (vagy felidézünk), a kaotikus ritmusok sok órán át folytatódnak utána.  Ebben a kaotikus állapotban az immunrendszerünk gyengül, a szimpatikus idegrendszerünk, ami a stresszre ad választ (fuss vagy üss), túlműködik.Ez az állapot, ha állandósul, és az egyensúlyi állapotba való visszatérés egyre nehezebb, az vezet a modern betegségek kialakulásához.

A Watsu „tápláló” tartása és a gyengéd mozgás, mind az adót, mind a befogadót a szív egység állapotába tudja hozni. Én mindig azt éreztem, hogy a „szív- wrap”-ból kiinduló kapcsolódás, az a mindennel való kapcsolódás, az egység, egy olyan létezési szint, ahonnan nyugodtan tudunk tekinteni minden olyan dologra, ami amúgy zavarna minket. Mára rájöttem, hogy ez a szív egység állapota. Amikor a karunkban lévő személy ebben a szív- egység állapotában van, ez egy egyedi lehetőség lehet a számára, hogy elengedje, bármi bántja őt vagy felszínre törjön, amit elnyom magában, vagy békét találjon a szívében arra, amit az érzelmileg inkompetens agy görget magában”

https://www.youtube.com/watch?v=58ya3qtSyMY&ab_channel=InternationalSchoolofWatsu